Vrijwilligersverslag Pim & Nina

In maart en april hebben wij vrijwilligerswerk gedaan bij het Hopeful Children Center. Wat een bijzondere en uitdagende periode! We hebben zelf een aantal projecten opgezet / ondersteund binnen het center. Daarnaast hebben we zo nu en dan meegeholpen met de lessen of met andere activiteiten, zoals het uitdelen van waterfilters in arme dorpen of het installeren van waterpompen. Ook hebben we zelf een waterpomp gedoneerd en geïnstalleerd op een basisschool. Het is erg waardevol om op zo’n directe manier ontwikkelingshulp te kunnen bieden.

 

Boekenproject

Het eerste project dat we hebben ondersteund is het boekenproject. In Nederland hebben we geld ingezameld om voor 15 basisscholen in de omliggende dorpen leesboeken te kopen, zowel in het Khmer als in het Engels. Elke school beschikt over een bibliotheekje (omgebouwd leslokaal), maar daar staan maar weinig leesboeken in. Deeerste weken gingen we elke dag met de brommer op pad om de bibliotheken van de basisscholen te bezoeken en een inventarisatie te maken van de vraag naar boeken. Dit was al een avontuur op zich! Van dorpje naar dorpje, langs de rijstvelden, uitwijkend voor koeien, honden en fietsende kinderen die allemaal ‘Hello!’ roepen. Nadat de boeken zijn aangeschaft hebben we ze gedistribueerd (weer op de brommer) naar de verschillende scholen. Wat een feest! Overal werden we met open armen ontvangen en zowel de leerkrachten als leerlingen waren duidelijk heel blij met de leesboeken. Een erg geslaagd project omdat je ook hiermee directe hulp levert.

 

Mondhygiëne

Het andere project was gericht op mondhygiëne. Veel kinderen in Cambodja hebben een slecht gebit omdat ze hun tanden niet poetsen en veel suikers eten. In het center en op twee arme basisscholen hebben we voorlichting gegeven over mondhygiëne. Voor alle kinderen hebben we tandenborstels en tandpasta aangeschaft, omdat ze die vaak zelf niet hebben. Samen gingen we na de voorlichting met ze naar de waterpomp om te oefenen met het tandenpoetsen. Vooral de allerkleinsten deden heel serieus mee!

 

Engelse les

Al met al hebben we een heel mooie tijd gehad in het Hopeful Children Center. Naast onze projecten hebben we ook de kinderen in het center goed leren kennen: we hebben geholpen bij de Engelse les, spelletjes met ze gedaan en nog een grote sportdag georganiseerd. Natuurlijk was het geweldig dat we deze hulp konden bieden, maar het was ook een ervaring om een tijdje op het platteland van Cambodja te wonen. Op deze manier leer je het land en de Cambodjanen op een heel andere manier kennen dan wanneer je gewoon op vakantie bent. We zouden zo weer teruggaan!

Meer foto’s in de PDF; zie bijlage.

Bijlagen