Mariëlle Bouwmeester deelt haar ervaring als vrijwilliger

Heel wat jaren geleden ben ik afgestudeerd aan het CIOS Overveen. Daar had ik een extra vak gevolgd namelijk Internationale sportontwikkeling. Helaas toen der tijd deze kennis niet kunnen delen in een ontwikkelingsland. Maar 2013 ging daar verandering in brengen, Azië werd mijn plan. Na lang het internet doorspitten kwam ik terecht bij een non-profit organisatie Hopeful Children Center Cambodja. De doelstelling van de organisatie sprak mij aan, de enthousiaste reactie van Carola, en voor mij een belangrijk detail het gebied had nog geen extra kennis vergaard over sport…. perfect.

Sportproject Hopeful Children Center
Sportproject Hopeful Children Center

Mijn sportproject zou ik uitvoeren in Angroka, op de secundary/highschool. Ik zou daar 3 docenten opleiden om aan 2200 kinderen sportlessen te geven. Mijn doelstelling was om 7 sporten uit te lichten: Voetbal, Volleybal, Frisbeegames, trefbal, aerobics, softbal ,estafettes. Om het project beter te doen slagen heb ik sponsoren gezocht, zodat ik sportmaterialen kon aanschaffen. Ik heb sportmassages gegeven voor goede doel, en diverse donaties ontvangen. Het mooie bedrag dat ik van familie, vrienden, collega’s, sportmaatjes etc. heb mogen ontvangen is door OSA Aalsmeer (gemeente) verdubbeld.

Sportproject Hopeful Children Center
Sportproject Hopeful Children Center

In oktober 2013 was het zover. Ik ben met 50 frisbees en wat kleine sportmaterialen naar Cambodja gegaan. Nadat ik door Carola, Channy en de Angroka highschool hartelijk werd ontvangen heb ik de enthousiaste docenten mogen opleiden.
Ik ben begonnen met de docenten gestructureerde lessen te laten geven. Ik gaf eerst het voorbeeld, daarna deden we het samen de les en uiteindelijk gaven de docenten zelf de les.
Ondanks dat er een taal barrière was… ik spreek geen Khmer… kon met voorbeelden tekeningen en handgebaren alles gerealiseerd worden.
De docenten wilden elke dag het liefst weer wat nieuws leren en gaven aan, dat ze super blij waren met alle kennis die ze kregen. Naast de docenten waren vooral de kinderen erg blij, zoveel blijde gezichten en enthousiasme, dat kunnen jullie je niet voorstellen, maar is wel te zien op de foto’s.
 Naast de 7 sporten die we hebben beoefend heb ik ook bereikt dat meisjes en jongens samen sporten. Zo gaaf.
Uiteindelijk is het ons ook gelukt om bij een lokaal bedrijfje twee betonnen tafeltennistafels te laten maken. Na veel onderhandelen en discussies over bouwtekeningen etc., werden deze geïnstalleerd op de school. Wel was er een betonnen ondervloer nodig om verzakking (drassige grond) tegen te gaan. De kinderen kunnen nu buiten de sportlessen ook lol maken bij deze tafeltennistafels. Mijn missie is geslaagd.

Sportproject Hopeful Children Center
Sportproject Hopeful Children Center

 

Lees meer