Vrijwilliger Eva doet verslag

Eind oktober 2011 ben ik naar Cambodja vertrokken om 5 weken als vrijwilliger te werken bij the hopeful children center. Een goede keuze, een fantastische ervaring en iets wat ik nooit meer zal vergeten!

Vrijwilliger Eva
Vrijwilliger Eva

Als (basis)arts heb ik mij voornamelijk ingezet om de kinderen onderwijs te geven over hygiëne en HIV maar naast deze ‘serieuze’ zaken was er voornamelijk veel tijd om plezier te hebben met en te genieten van de kinderen. Je zult merken dat je tijdens je bezoek je hart zal verliezen aan het Cambodjaanse volk door hun gastvrije houding en hun doorzettingsvermogen. Een voorbeeld van doorzetters zijn de kinderen, die ondanks vaak erbarmelijke omstandigheden, naast hun zesdaagse schoolweek en het werk thuis of op de velden, nog naar the hopeful children center gaan om Engels te leren. Zij willen voor zichzelf een betere toekomst.
De reis en het werk hebben mij ontzettend geïnspireerd. Ik hoop dat ik de kinderen wat heb bijgebracht maar zij hebben mij zeker nog veel meer geleerd. Ik zal ze nooit meer vergeten en op drukke ‘westerse’ dagen tijdens mijn werk als arts droom ik af en toe weg naar het platteland van Cambodja en naar de kinderen.
Nog een laatste tip: om het meeste uit je ervaring en tijd in Cambodja te halen is het handig om een eigen plan of initiatief voor te bereiden zodat je meer kan bereiken. Alles is mogelijk, van Engelse lessen tot het starten van eigen projecten.