Economie Cambodja

Cambodja is een ontwikkelingsland. Met name op het platteland leeft het merendeel van de bevolking onder de armoedegrens, is het onderwijs onvoldoende en is de gezondheidszorg slecht. Door oorlogen en een instabiele politieke situatie is Cambodja economisch in het slop geraakt.

Kaart van Cambodja
Kaart van Cambodja

Onderdrukking Rode Khmer

Cambodja heeft een geschiedenis van onderdrukking, angst, dood en geweld. Tijdens het schrikbewind van Pol Pot en de Rode Khmer is een kwart van de bevolking, circa 2 miljoen mensen, vermoord. In 1979 kwam er een einde aan de burgeroorlog. Deze oorlog had de economie van Cambodja compleet geruïneerd, en de bevolking blijvend getraumatiseerd.

Bevolking

Het oppervlak van Cambodja is ruim 4 maal zo groot als dat van Nederland. Er wonen 14,5 miljoen mensen waarvan 75% jonger is dan 30 jaar en 50% jonger is dan 18 jaar. De levensverwachting is gemiddeld 62 jaar. Ruim eenderde van de bevolking is analfabeet en het gemiddelde inkomen ligt tussen de $0,50 en $2,50 per dag.

Economie

Cambodja is een agrarisch land; 90% van de bevolking werkt in de landbouw of visserij; moderne landbouwmethoden zijn er niet. In Cambodja werken honderdduizenden vrouwen in textielfabrieken die, voor hen, relatief dure Westerse merkkleding produceren voor een salaris van $45 per maand. Het toerisme is de laatste jaren de snelst groeiende sector in de Cambodjaanse economie. Met de toegenomen openheid en toegankelijkheid is ook het sekstoerisme, de drugshandel en het gokken in opmars. Ondanks de groei in de toeristische sector staat de regering voor een grote uitdaging. Het grootste aandeel van de begroting wordt nog steeds betaald met buitenlandse hulp en de politieke instabiliteit en corruptie houden veel buitenlandse investeerders tegen. Ook het gebrek aan scholing en de bijna totale afwezigheid van enige infrastructuur op het platteland zorgen voor grote problemen in de nabije toekomst.

Aids

Hoewel de politieke situatie inmiddels gestabiliseerd lijkt, kampen de Cambodjanen nu met infectieziekten als HIV, TBC en malaria. Cambodja heeft het hoogste percentage HIV-seropositieven in Zuidoost-Azië.

Lees meer